Skip to main body content

CTE | Boston College

Main Content

students sitting around a table in a classroom

Collaborative Classroom Redesign

The Collaborative Classroom project involved redesigning O’Neill 246, formerly a 20-seat computer lab into a more accessible, collaborative, and flexible classroom space.

The project grew out of our work in the CTE’s Innovation lab, experimenting with flexible furniture and wireless technologies. Guided by faculty input and the Classroom Committee, and funded through the university A&R process, this classroom opened in September 2017. Professors Clare O’Connor (Biology), Rita Owens (CSOM), Christina Costa (SSW), and Robin Warsh (SSW) were among the first instructors to teach in this new space.

The classroom supports classes ranging from 10-30 students, and features flexible wheeled furniture, wireless projection, five flat panel displays, lecture capture, and plenty of glass and whiteboard writing surfaces. The space can be configured in a number of different layouts, accommodating a more intimate, seminar style table, or “pod” layout for group work.  

Project Team

  • Project Director: Cristina Mirshekari, Director of Teaching + Learning Technology, CTE
  • Academic Technology Consultant: Scott Kinder, Academic Technologist, CTE
  • Project Manager: Shirley Cho, Academic Resources and Operations Specialist, CTE
  • Media Project Manager: David Corkum, Director, MTS
  • Facilities Project Manager: Donald Woodring, Project Manager, Facilities
  • Design Consultant: Mark Lewis, Senior Designer, Capital Planning and Engineering
  • A/V Services: AdTech